Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 1 mała puszka ciecierzycy (masa netto po odsączeniu 250 g)
- 1 łyżka tahini (mielone ziarna sezamu, produkt dostępny w sklepach z żywnością turecką i organiczną)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z jednej cytryny
- Trochę czosnku
- 1/2 łyżki kminku
- Sól, pieprz
Opcjonalnie: Świeża pietruszka i/lub sproszkowana papryka oraz oliwa z oliwek do ozdoby
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie206 kcal
Tłuszcz14 g
Sód205 mg
Węglowodany13 g
Białko6 g
Fosfor95 mg
Potas79 mg
Wskazówki
Zmiksować wszystkie składniki blenderem i dodać przyprawy do smaku.
Można ozdobić świeżą pietruszką i/lub sproszkowaną papryką oraz oliwą z oliwek.
Ważna informacja: ciecierzyca zawiera dużo potasu. Nie powinno się używać świeżej ani suszonej ciecierzycy, tylko konserwowej (z puszki). Odsączyć wodę i ponownie przepłukać czystą wodą.