Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki masła
- Sól morska
- 225 g serka śmietankowego
- 225 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki świeżego szczypiorku
- Pieprz
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie397 kcal
Tłuszcz39 g
Sód324 mg
Węglowodany5 g
Białko8 g
Fosfor126 mg
Potas187 mg
Wskazówki
Pokroić cebule w małe plasterki, następnie rozpuścić masło na patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i nieco soli, a następnie mieszając usmażyć na złoto-brązowy kolor. Odstawić do ostygnięcia.
Zmieszać serek, śmietanę, szczypiorek i cebulę w misce, a następnie dodać sól i pieprz do smaku.
Porady żywieniowe
Danie to można nieco zmodyfikować, dodając inne składniki. Łyżeczka pasty pomidorowej spowoduje zabarwienie dipu na piękny czerwony kolor, natomiast pesto nada mu jedwabistości i zielonego odcienia.