Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 1 bakłażan
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki tahini
- 2 ząbki czosnku
- 15 g pietruszki
- 2 łyżki cebuli dymki
- Sól morska, pieprz, oliwa z oliwek
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie113 kcal
Tłuszcz9 g
Sód60 mg
Węglowodany5 g
Białko3 g
Fosfor101 mg
Potas269 mg
Wskazówki
Przekroić bakłażana na pół. Nasmarować połówki oliwą z oliwek (pędzlem) i piec w temp. 200°C przez ok. 45 minut aż do miękkości.
W międzyczasie pokroić czosnek, pietruszkę i cebulę dymkę. Obrać ostudzonego bakłażana ze skórki i zmiksować blenderem na pastę razem z sokiem z cytryny, tahini, czosnkiem, pietruszką i cebulą dymką.
Dodać sól i pieprz do smaku.
Przed podaniem spryskać na wierzchu oliwą z oliwek.
Porady żywieniowe
Danie to jest bardzo popularne w regionie Lewantu, stąd istnieje wiele różnych odmian tej potrawy. Jedna z nich, pochodząca z Izraela, zawiera majonez zamiast tahini.