Przepisy
Składniki (15 Porcje)
Bulion:
- 750 g kurczaka (z kościami i skórą)
- 1,5 l wody
- 1 duża cebula (100 g)
- Sól
- Biały pieprz
Farsz:
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cebula (30 g)
- 1 łyżka masła (10 g)
- 1 pomidor (100 g)
- Oregano
- Szczypiorek
- Pietruszka
- Sól
Ciasto:
- 1 l bulionu (pozostały po przygotowaniu kurczaka)
- 375 g mąki
- Mleko
- 175 g bułki tartej
- Olej do smażenia w głębokim tłuszczu
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Bulion:
Pokrój kurczaka i cebulę na 4 kawałki, doprowadź do wrzenia w 1,5 l wody, dodaj pieprz i sól i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut. Wyjmij kurczaka, oddziel skórę i kości oraz ugnieć mięso widelcem i podziel na kawałki. W dalszej kolejności dodaj cebulę z bulionu.
Odcedź na sitku pozostałą część bulionu i odstaw 1 l do przygotowania ciasta.
Farsz:
Drobno posiekaj czosnek i cebulę. Obierz pomidora ze skórki i usuń pestki. Obsmaż cebulę i czosnek z masłem, następnie dodaj pomidora i oregano i gotuj, aż pomidor zmięknie. Następnie dodaj kurczaka. Dokładnie wymieszaj i dopraw szczypiorkiem, pietruszką i ewentualnie odrobiną soli.
Ciasto:
Zagotuj odstawiony bulion w garnku, a następnie powoli dodawaj mąkę, szybko i stale mieszając. Gotuj na wolnym ogniu i mieszaj przez kolejne 10 minut, aż ciasto oddzieli się od garnka.
Przygotowanie:
Pozostaw ciasto do ostygnięcia. Użyj ręki, aby spłaszczyć porcję (około jednej łyżki) i uformuj płytkie wgłębienie. Umieść trochę farszu we wgłębieniu i zlep ciastem pozostałym dookoła (jak w przypadku pierogów). Postaraj się zachować charakterystyczny kształt coxinha. Obtocz w mleku i bułce tartej, a następnie usmaż w głębokim oleju.
Składniki pozwalają przygotować około 15 pierożków.