Przepisy
Składniki (16 Porcje)
- 375 g marchewki
- 4 jaja
- 250 g cukru
- 250 ml bezsmakowego oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g zmielonych migdałów
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Tłuszcz do nasmarowania formy
Polewa:
- 100 g cukru pudru
- 1 saszetka cukru waniliowego
- Śmietana 30%
- Odrobina soku z cytryny
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Zetrzyj drobno marchewki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg).
Ubij jaja, cukier, olej i cynamon mikserem ręcznym. Dodaj startą marchewkę i zmielone migdały. Dodaj do siebie mąkę i proszek do pieczenia, a następnie równo wmieszaj pozostałe składniki.
Wlej otrzymaną mieszankę do okrągłej formy posmarowanej tłuszczem i piecz przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia.
Polewa: Zmieszaj cukier puder z cukrem waniliowym. Wlej śmietanę i sok z cytryny do miski i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj cukier. Polej górę i boki schłodzonego ciasta.
Porady żywieniowe
Aby zmniejszyć zawartość potasu, namocz startą marchewkę w wodzie. Aby zmniejszyć zawartość cukru, możesz nie dodawać polewy. Ciasto i tak będzie smakować wyśmienicie! W razie potrzeby możesz zmniejszyć ilość cukru w mieszance.