Przepisy
Składniki (10 Porcje)
- 1 jogurt cytrynowy
- 150 ml oleju
- 150 ml mleka
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 350 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia (3 łyżeczki)
- starta skórka z cytryny
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie379 kcal
Tłuszcz18 g
Sód217 mg
Węglowodany48 g
Białko7 g
Fosfor213 mg
Potas131 mg
Zawartość płynów46 ml
Wskazówki
Dokładnie wymieszaj jogurt cytrynowy z jajkami, olejem, mlekiem i cukrem. Dodawaj stopniowo mąkę i startą skórkę z cytryny do czasu uzyskania w pełni jednolitej masy. Posmaruj formę do ciasta tłuszczem i wysyp mąką. Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Piecz przez 20–30 minut, aż ciasto urośnie, a wbity nóż będzie czysty po wyjęciu. Wyjmij i przybierz zgodnie z upodobaniami..
Porady żywieniowe
Diabetycy powinni stosować ten przepis z umiarem, ponieważ wśród składników znajduje się zwykły biały cukier.
Wartość kaloryczna ciasta jest dość wysoka, jako przekąskę zaleca się więc połowę porcji.