Przepisy

Składniki (12 Porcje)

  • 150 g ciastek (herbatników lub ciasteczek maślanych)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżeczka masła (do posmarowania formy do pieczenia)
  • 2 opakowania serka śmietankowego (200 g każde)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego imbiru
  • 150 g lekkiego brązowego cukru
  • Kilka kawałków kandyzowanego imbiru

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie224 kcal
Tłuszcz11 g
Sód49 mg
Węglowodany25 g
Białko6 g
Fosfor97 mg
Potas99 mg
Zawartość płynów39 ml

Wskazówki

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Umieść foremki w formie do pieczenia babeczek lub posmaruj formę 1 łyżką masła.

Pokrusz biszkopty i wymieszaj w misce z 3 łyżkami cukru i solą. Rozpuść masło i zmieszaj z pokruszonymi biszkoptami. Wlej mieszankę do form do pieczenia babeczek i mocno dociśnij, aby uformować spody.

Piecz w piekarniku przez około 5 minut, wyjmij i umieść formę na piekarniku. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C.

Ubijaj serek śmietankowy w misce przez około 2 minuty. Stopniowo dodawaj jaja, nie przestając mieszać. Dodaj sok z cytryny, skórkę cytrynową, aromat waniliowy, zmielony imbir i brązowy cukier, a następnie wymieszaj.

Wypełnij równomiernie foremki na babeczki i piecz, aż stwardnieją (czas pieczenia różni się w zależności od rozmiarów foremek).

Odstaw formę do ostygnięcia na tacce na noc lub na co najmniej 4 godziny.

Ostrożnie oddziel ciasteczka od brzegów za pomocą noża i wyjmij z formy (w razie potrzeby przechyl formę).

Serwuj na talerzu przyozdobionym kandyzowanym imbirem.