Przepisy
Składniki (12 Porcje)
- 150 g ciastek (herbatników lub ciasteczek maślanych)
- 3 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 5 łyżek masła
- 1 łyżeczka masła (do posmarowania formy do pieczenia)
- 2 opakowania serka śmietankowego (200 g każde)
- 2 jaja
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka skórki cytrynowej
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka zmielonego imbiru
- 150 g lekkiego brązowego cukru
- Kilka kawałków kandyzowanego imbiru
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Umieść foremki w formie do pieczenia babeczek lub posmaruj formę 1 łyżką masła.
Pokrusz biszkopty i wymieszaj w misce z 3 łyżkami cukru i solą. Rozpuść masło i zmieszaj z pokruszonymi biszkoptami. Wlej mieszankę do form do pieczenia babeczek i mocno dociśnij, aby uformować spody.
Piecz w piekarniku przez około 5 minut, wyjmij i umieść formę na piekarniku. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C.
Ubijaj serek śmietankowy w misce przez około 2 minuty. Stopniowo dodawaj jaja, nie przestając mieszać. Dodaj sok z cytryny, skórkę cytrynową, aromat waniliowy, zmielony imbir i brązowy cukier, a następnie wymieszaj.
Wypełnij równomiernie foremki na babeczki i piecz, aż stwardnieją (czas pieczenia różni się w zależności od rozmiarów foremek).
Odstaw formę do ostygnięcia na tacce na noc lub na co najmniej 4 godziny.
Ostrożnie oddziel ciasteczka od brzegów za pomocą noża i wyjmij z formy (w razie potrzeby przechyl formę).
Serwuj na talerzu przyozdobionym kandyzowanym imbirem.