Przepisy

Składniki (8 Porcje)

  • 1 kg ziemniaków 
  • 70 g miękkiego masła 
  • Tymianek (świeże listki)
  • Sól morska

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie153 kcal
Tłuszcz7 g
Sód100 mg
Węglowodany19 g
Białko2 g
Fosfor39 mg
Potas456 mg

Wskazówki

Rozgrzej piekarnik (200°C/z termoobiegiem – 180°C).

Obierz ziemniaki (tarką kuchenną lub obieraczką do ziemniaków, co wymaga jednak nieco więcej wysiłku) i pokrój je w równe plasterki. Osusz plasterki ręcznikiem papierowym i umieść je w dużej misie. Roztop masło i polej nim ziemniaki, dodaj tymianek i sól, a następnie dokładnie wymieszaj, aż wszystkie plasterki ziemniaków będą pokryte masłem. Ułóż plasterki ziemniaków pionowo w żaroodpornym naczyniu do zapiekanek, tak aby były blisko siebie. 

Posyp solą i umieść w piekarniku na około 45 minut, aż całość stanie się chrupka.

Porady żywieniowe

In order to reduce the potassium content, you can peel and cut the potatoes into thin slices a few hours before cooking or on the evening beforehand. You should then soak the potato slices in a lot of water and change the water every four hours until such time as you prepare them. Then just dab the potato slices dry and continue with the recipe - don’t forget to preheat the oven!