Przepisy
Składniki (8 Porcje)
- 1 kg ziemniaków
- 70 g miękkiego masła
- Tymianek (świeże listki)
- Sól morska
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Rozgrzej piekarnik (200°C/z termoobiegiem – 180°C).
Obierz ziemniaki (tarką kuchenną lub obieraczką do ziemniaków, co wymaga jednak nieco więcej wysiłku) i pokrój je w równe plasterki. Osusz plasterki ręcznikiem papierowym i umieść je w dużej misie. Roztop masło i polej nim ziemniaki, dodaj tymianek i sól, a następnie dokładnie wymieszaj, aż wszystkie plasterki ziemniaków będą pokryte masłem. Ułóż plasterki ziemniaków pionowo w żaroodpornym naczyniu do zapiekanek, tak aby były blisko siebie.
Posyp solą i umieść w piekarniku na około 45 minut, aż całość stanie się chrupka.
Porady żywieniowe
In order to reduce the potassium content, you can peel and cut the potatoes into thin slices a few hours before cooking or on the evening beforehand. You should then soak the potato slices in a lot of water and change the water every four hours until such time as you prepare them. Then just dab the potato slices dry and continue with the recipe - don’t forget to preheat the oven!