Przepisy
Składniki (8 Porcje)
Przygotowanie:
- 2 pęczki pietruszki (bez łodyg, około 50 g)
- 1 szalotka (30 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka (sok, około 20 ml)
- Oliwa z oliwek (około 200 ml, w zależności od konsystencji mieszanki)
Przyprawy:
- 1 mała papryczka chili / chili w proszku
- Sól gruboziarnista
- Czarny pieprz
- Suszony tymianek
- Suszone oregano
- 1 liść laurowy (opcjonalnie)
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Chimichurri to zielony, pikantny sos wywodzący się z Urugwaju i Argentyny. Jest to popularny dip i marynata do mięs, dań z grilla czy ryb.
Posiekaj drobno pietruszkę, czosnek pokrój w kostkę lub wyciśnij, posiekaj szalotkę na cienkie kawałki. Utrzyj składniki tłuczkiem w moździerzu i dodaj sok z limonki (aby zyskać wyraźniejszy smak, możesz dodać też skórkę).
Ucieraj, aż wszystkie składniki zostaną rozdrobione na bardzo małe kawałki. Dolewaj oliwy z oliwek, aż mieszanka zyska lepką konsystencję. Dopraw do smaku chili w proszku, solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Osoby preferujące ostrzejsze smaki mogą pokroić papryczkę chili w cienkie krążki i dodać ją do sosu. Przed podaniem mieszankę należy odstawić na dłuższy czas.
Następnie możesz dodać do niej liść laurowy. Pozostałą część sosu można przechowywać w lodówce od kilku dni do kilku tygodni.