Przepisy

Składniki (12 Porcje)

  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju (np. olej rzepakowy)
  • 500 g mielonego mięsa (wołowiny i wieprzowiny w proporcji 50:50)
  • 2 łyżeczki bulionu warzywnego (w proszku)
  • Pieprz
  • Papryka w proszku
  • 1 jajo
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1/2 saszetki proszku do pieczenia
  • 200 ml wody
  • 1 opakowanie płatów ciasta Yufka (ok. 450 g)

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie356 kcal
Tłuszcz29 g
Sód402 mg
Węglowodany12 g
Białko13 g
Fosfor172 mg
Potas193 mg
Zawartość płynów66 ml

Wskazówki

Posiekaj drobno cebule, a następnie przyrumień i podduś na patelni z odrobiną oleju. Po zeszkleniu cebuli dodaj mięso. Przyrumień je i podduś na dużym ogniu. Dodaj bulion warzywny, pieprz i odrobinę papryki w proszku do smaku.
Ubij jajo z kwaśną śmietaną w misce i dodaj wodę. Dodaj odrobinę bulionu warzywnego i proszku do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj.

Nasmaruj tłuszczem okrągłą lub kwadratową formę do pieczenia (ok. 25x35 cm). Umieść na spodzie 3 płaty ciasta, rozprowadź odrobinę mięsa i polej 3–4 łyżkami sosu. Kładź po 1 płacie i powtarzaj poprzednie kroki do czasu pokrycia mięsem i sosem całej formy. Na koniec umieść 2 płaty ciasta na górze i polej pozostałym sosem.

Włóż formę do pieczenia do piekarnika (rozgrzanego wcześniej do temperatury 190°C) i piecz Burek przez 30–35 minut.
Odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na kawałki (np. w kwadraciki), jak ciasto.

Dobar tek!

Porady żywieniowe

Potrawę można spożywać na ciepło i na zimno, jako przekąskę lub danie główne, zazwyczaj ze szklanką jogurtu. Jako dodatek doskonale sprawdzą się również ryż lub makaron. Do poszczególnych porcji możesz też dodać odrobinę sera lub warzyw. Doświadczeni kucharze nie kroją potrawy na równe kawałki, lecz tworzą ciekawe wzory, otrzymując ciasto w kształcie krążków czy ślimaka.