Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 250 g preparowanej mąki kukurydzianej (mąka arepa)
- Sól (sól morska)
- 500 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Wymieszaj mąkę i sól w misce i zrób wgłębienie pośrodku. Wlewaj wodę we wgłębienie i powoli wmieszaj mąkę drewnianą łyżką, aż znikną wszystkie grudki. Odstaw mieszankę na 5 minut, aby całkowicie wchłonęła wodę.
Kilkukrotnie ugnieć ciasto i podziel je na 8 równych części. Uformuj z nich kulki i spłaszcz je do grubości około 1–1,5 cm.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką podgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju. Umieść 4 spłaszczone kawałki ciasta na patelni, zakryj i smaż przez 4-8 min, aż jedna ze stron zarumieni się. Przełóż na drugą stronę i smaż, nie zakrywając patelni, przez 6-8 minut, aż zarumieni się druga strona. Wyjmij gotowe placki arepas z patelni i odstaw. Powtórz proces dla 4 pozostałych porcji ciasta.
Rozkrój placki arepas i umieść w nich co tylko chcesz. Smacznego!
Osoby bardziej wprawione w sztuce kulinarnej mogą wypełnić arepas jeszcze przed usmażeniem. W tym celu wystarczy z każdej kulki ciasta uformować 2 płaskie placki, które posłużą za spód i górę. Placek przeznaczony na spód należy wypełnić dowolnym nadzieniem (nie należy zbytnio wypełniać), pozostawiając puste brzegi. Umieść drugi placek na górze i mocno ściśnij, aby placki do siebie przylegały. Teraz możesz je usmażyć na patelni. Placki arepas z nadzieniem należy smażyć krócej, ponieważ ciasto jest cieńsze :)
Placki te zazwyczaj je się z jajkiem i pomidorami na śniadanie lub z wołowiną, kurczakiem, szynką, serem, kiełbasą czy sałatą na lunch lub obiad. W tym przypadku ser świetnie sprawdza się jako nadzienie. Najlepszy będzie tradycyjny kolumbijski ser quesito o ziarnistej konsystencji, ale mozzarella lub feta też będzie smakować wyśmienicie.